Ontdek de Zorg 2021 – Recht uit de zorg; vanuit de woonkamer. Dit jaar geen meeloop-dag op de afdeling of interview in de kantine van een ziekenhuis. Hiervan ligt de oorzaak bij het coronavirus, net zoals veel andere activiteiten die geen doorgang kennen. Toch was er ook dit jaar geen gebrek aan enthousiasme en passie bij de zorgmedewerkers om mee te werken.

Deze week delen wij verhalen van diverse beroepen binnen de gezondheidszorg. De verhalen komen recht uit de zorg; vanuit de woonkamer. Door het coronavirus en de geldende maatregelen hebben wij afgesproken met de zorgmedewerkers thuis of in de omgeving. Op 1,5 meter gingen wij in gesprek over hun werkzaamheden, motivaties en prestaties.

DAG 2 OK-Assistente

Allesbehalve verrassend; het regende. Dit keer ging de navigatie kust-waarst naar Voorhout naastgelegen aan Noordwijk. In de zijstraat van een gezellige winkelstraat woont Sharon Monster, OK-Assistente bij MedWay. Na wat rondjes rijden op zoek naar een parkeerplek toch eentje net om de hoek weten te bemachtigen. In plaats van een sprintje door de regen was het nu een duurloopje om snel de deurbel in te drukken.

Bij binnenkomst vielen de katten direct op welke pontificaal op de grond aan het genieten waren van hun maaltijd. Een volwassen kat en een jonge kitten liepen vrij en ontdekkend rond. Het gesprek start direct met de vragen over de functie van Sharon. Terwijl we in gesprek zitten waren de klauwen van de kitten aan de broekspijpen te voelen om zichzelf langzaam op schoot te werken en vanaf daar de eettafel op te springen om zo de tafeloppervlak nauwkeurig te inspecteren.

De functie

Over de functie van Sharon: OK-Assistent (operatiekamer assistent) is veel te vertellen. Maar eerst de weg hiernaartoe. Sharon begon met de studie Grafische Vormgeving. Nadat ze deze studie afgerond had kwam ze erachter dat dit werk niet op haar lijf geschreven is. Met haar huidige werk, werkt Sharon letterlijk met lijven en dan in de vorm van patiënten op de operatiekamer. Sharon wilde iets gaan doen wat meer praktijk gericht is en kwam uiteindelijk uit op de opleiding tot OK-assistent. Een driejarige opleiding welke in het ziekenhuis wordt gevolgd en tegelijk gecombineerd is met werken op de afdeling. Vanaf het begin ga je dan direct de OK (operatiekamer) op waar stapsgewijs alles eigen wordt gemaakt. Per operatie zijn andere doelstellingen bepaald zodat de opleiding gelijkerwijs steeds pittiger wordt. Voor de eerste operatie die Sharon bijwoonde was ze aardig zenuwachtig ook al ging dit haar boven verwachting gemakkelijk af. Inclusief haar opleiding werkt Sharon 4 jaar als OK-assistente waarbij ze sinds begin 2021 bij MedWay werkt voor 36-uur per week.

Omdat operaties en dus opengesneden patiënten voor Sharon dagelijkse kost is kijkt zij door het ‘menselijke’ heen en ziet ze hetgeen dat gerepareerd moet worden. Het uitschakelen, of eigenlijk de gave om er doorheen te kijken, heb je dan ook wel nodig om al die operaties aan te kunnen. Want met gemiddeld 3 à 4 operaties per dienst en 4 jaar werken zijn dat al snel duizenden operaties.

Hoe drukker, hoe beter

Voor Sharon geldt trouwens hoe drukker de dienst, des te beter. Tussen de operaties door is er 2x 15 minuten en 1x 30 minuten pauze. Deze worden ergens tussendoor gepland en vinden op de afdeling plaats. Tijdens een dienst gaat eigenlijk niemand van de afdeling af. Het is een wereldje op zich binnen het ziekenhuis. Sharon vergelijkt het met een cocon waarin je een gehele dienst verkeerd. Met weinig daglicht gaat de dag ongemerkt voorbij. In het wereldje van de OK moet je stevig in de schoenen staan en voor jezelf opkomen. Dit zijn dingen die je ook leert tijdens de opleiding, geeft Sharon aan.

Het stevig in de schoenen staan is noodzakelijk. Tijdens een operatie zijn er weinig escapes. Er is een selecte groep professionals aanwezig tijdens een operatie waarvan twee OK-assistenten. In verband met de infectiegevaren blijven de OK-deuren zoveel mogelijk gesloten. Het aanwezige team moet niet alleen op elkaar ingespeeld zijn en op elkaar vertrouwen, ze moeten het samen doen.

Huidige werkplek

Sharon werkt (en wordt nog ingewerkt) sinds kort via MedWay bij het LUMC wat ongeveer op 15 minuten rijden is vanuit haar huis. De OK is hier onderverdeeld in 3 clusters met totaal 20 operatiekamers, waarbij iedere cluster eigen specialisme heeft en soorten operaties uitvoert. Zoals aangegeven zijn er twee OK-assistenten aanwezig tijdens een operatie. Hierbij is er eentje in ‘omloop’ en de ander is aan het ‘instrumenteren’ deze taken worden vaak per operatie omgeruild. In ‘omloop’ houdt in dat de OK-assistent de nodige apparatuur erbij pakt en de instrumenten steriel aangeeft. ‘Instrumenteren’ wil zeggen dat de OK-assistent zelf steriel is en alles steriel aangereikt krijgt om dit vervolgens aan de operateur en/of chirurg te geven. Na de operatie leggen ze de patiënt over van bed zodat deze naar de recovery (uitslaapkamer) gebracht kan worden door de anesthesiemedewerker. De OK-assistenten blijven in de kamer en zorgen dat deze weer gereed is voor de volgende operatie.

Uitdagingen

Voor Sharon zijn complexere operaties, botbreuken en de spoedgevallen het meest uitdagend en daarbij dan de rol van ‘instrumenteren’. Hier haalt ze zelf de meeste voldoening uit. Het zorgt er ook voor dat zij haar creativiteit kwijt kan, bij spoedgevallen is het soms mee puzzelen hoe iets het best aangepakt kan worden. Als OK-assistent heb je hier in sommige gevallen ook de kans voor. Voor de geplande operaties is altijd de procedure bekent, per ingreep is er namelijk een protocol. Door middel van scholingen, training en opleiding blijft Sharon op de hoogte van nieuwe technieken, innovatief apparatuur en basisprincipes. Iedere operatie is anders en dat maakt het werken op de OK erg divers en afwijkend, dit is iets wat Sharon erg aanspreekt. Ze kan het werk altijd goed achterlaten en neemt niet veel mee naar huis. Toch zijn er soms situaties die indruk maken en wat nog even blijft hangen. Zo is er in december (toen nog werkzaam in een ander ziekenhuis) iemand die met een spoedgeval binnenkwam op de operatietafel overleden. Dit was voor Sharon de eerste keer in de vier jaar dat ze op de OK-werkzaam is.

Creativiteit

Om dit uit haar hoofd te zetten en haar zinnen te verzetten sport Sharon regelmatig in de vorm van hardlopen en crossfitten. Andere favoriete activiteiten zijn ontspannen films kijken en creatief aan de slag te gaan. Zo voert ze soms wat grafisch werk uit of maakt dingen voor haar zelf.

Deze creatieve uitspattingen zijn niet alleen thuis waar te nemen, of komen van pas tijdens een spoedgeval op de OK. Ook is de creativiteit terug te vinden in de sok-keuze. Doordat iedereen op de OK de hele dag ingepakt zit zijn de sokken een manier om onderscheidend te zijn. Ook Sharon doet mee aan deze trend, ze combineert iedere dag een hippe sok met haar roze klompen.

Ook al werkt Sharon pas kort bij het huidige ziekenhuis, ze weet er al veel over te vertellen. Ze is gepassioneerd over haar vak en blijft door middel van scholing graag up-to-date. Van hardwerken krijgt ze energie en het liefst een dag gevuld met complexe vraagstukken.

Vacature toegevoegd aan favorieten.
Vacature verwijderd uit favorieten.
Je bent aangemeld voor job alerts.
Je job alert is aangepast.
Je bent uitgeschreven voor job alerts en ontvangt geen meldingen meer.